Underwater tooling Finland

työkaluja ja laitteita pinnan alle sekä päälle

Underwater tooling Finland

työkaluja ja laitteita pinnan alle sekä päälle

JOSKÄR 1

Hangon kesäyliopiston järjestämien meriarkeologisten kenttätyökurssien yhteydessä tehty 3D photogrammetria raakavedos Joskär 1 hylystä. Hylkyä on tutkittu jo vuosien ajan kurssien yhteydessä jossa meriarkeologian kurssilaiset ovat päässeet harjoittamaan oikeaa vedenalaista kaivaustyötä oikeassa ympäristössä. Hylkyä on mitattu, piirretty, kuvattu ja hylyltä on tehty paljon esinelöytöjä. Vaikka hylkyä on tutkittu paljon, tuo se kaivausten edetessä uutta tietoa 1600 luvun lopun laivan rakentamisesta sekä tekniikasta.

BRIGGHARUNA

Hylkyetsinnöissä löytyi tuntematon hylky Raaseporin ulkoluodoilta. Kohteella tehtiin sukellus ja kohde videokuvattiin. Videon perusteella hylystä tehtiin yhteistyössä Museoviraston sekä sukellussseura H2O:n kanssa kajoamaton tutkimus jossa dokumentoitiin alkuksen mittoja ja jäljellä olevaa irtaimistoa ja raportti toimitettiin museovirastolle.

PAIKANTAMINEN

Museoviraston pyynnöstä suoritettiin Porvoon ja Kotkan välillä paikallistamista tarkentava viistokaikuajoja. Museoviraston tavoitelistalla oli 5 hylkyä joista 3 hylkykohdetta, joiden paikkatieto perustui vanhoihin, suuntaa antaviin koordinaatteihin pystyttiin suorittamaan käytössä olevalla kalustolla paikantava viistokaikuluotaus. Alueet luodattiin ja museovirastolle toimitettiin raportit kohteiden sijanneista.